هدف‌ گذاری و رشد شخصی

چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه

چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی
4.8
(969)

Loading

اشتباه کردن، بخشی طبیعی از زندگی است. اشتباهات نشان می‌دهند که ما در حال یادگیری و رشد هستیم. چون فقط کسانی که هیچ کاری انجام نمی‌دهند، اشتباه نمی‌کنند! پس از اشتباهات خود درس بگیرید و از اینکه پیشرفت می‌کنید خوشحال باشید. در این مقاله هم، من می‌خواهم به این موضوع بپردازم که چطور قدرت تحمل و پذیرش اشتباهات را در خودمان افزایش دهیم؟ چرا باید از اشتباهاتمان درس بگیریم؟ چگونه در آینده اشتباهات گذشته را تکرار نکنیم و چطور برای دفعات بعد آنچه را که یاد گرفته‌ایم در مسیر رسیدن به اهدافمان به کار ببندیم؟ و نهایتا روشن کنیم که چرا یادگیری از اشتباهات بسیار مفید است؟

موسسه مایند آکادمی این مقاله در تاریخ 25 مهر 1402 منتشر و  آخرین بار در تاریخ 25 آبان 1402  به‌روزرسانی شده است. پیشنهاد می‌کنم پیوسته به این مقاله سر بزنید تا از به‌روزرسانی‌های جدید این مقاله بهره‌مند شوید. (توی چند هفته آینده قراره کلی نکات جدید به این مقاله اضافه کنم که مطمئنا توی رسیدن به اهدافتون خیلی به شما کمک می‌کنه، راستی با به اشتراک گذاشتن تجربیات ارزشمندتون توی قسمت دیدگاه‌ها به خودتون و دوستان دیگه کمک می‌کنید که همگی زندگی بهتری رو بسازیم).💚😊

یک انسان باهوش اشتباه می‌کند، از آن درس می‌گیرد و هرگز دوباره آن اشتباه را تکرار نمی‌کند. روی اچ. ویلیامز، نویسنده پرفروش و متخصص بازاریابی آمریکایی

به آخرین اشتباهی که در محل کار مرتکب شده‌اید فکر کنید. حتی اگر یک اشتباه کوچک بود، مثلا ریختن قهوه روی یک سند؛ دقیقا چند ثانیه قبل از اینکه قرار بود آن را ارائه دهید، احتمالا در چنین موقعیتی، احساسی از ترس و نگرانی را تجربه کرده‌اید و بعدش به‌خاطرِ ناراحتی و عدم تمرکزی که در آن لحظه داشتید، نمی‌دانستید چه کاری باید انجام دهید و تازه دردسر اصلی شروع شده بود چون که باید سریعا مشکل را برطرف می‌کردید.

از اشتباه کردن در ریاضیات نترسید. برخی از بزرگ‌ترین اکتشاف‌ها ناشی از شکست‌ها بوده‌اند. مریم میرزاخانی | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

پذیرش اشتباهات پله‌ای برای کشف ایده‌های جدید و دستاوردهای مهم است.

هیچ کس از اشتباه کردن در امان نیست، بالاخره ما انسانیم دیگه، اشتباه می‌کنیم! اما اگر خیلی راحت فقط عذرخواهی کنیم و با همان رفتار و شیوه گذشته به کار خودمان ادامه دهیم، باز هم در خطر تکرار همان اشتباه قرار می‌گیریم.

وقتی از اشتباهات خود درس نمی‌گیریم، استرس بی‌موردِ ناشی از این اشتباهات را به خودمان و دیگران تحمیل می‌کنیم که نتیجه آن منجر به خطر از دست دادن اعتماد و اطمینان دیگران به خودمان می‌شود.

(به خودتون اجازه اشتباه کردن بدید. گاهی اوقات نمیشه واقعا از وقوع اشتباهات جلوگیری کرد چون اشتباه کردن بخشی جدا نشدنی از زندگی ما آدم‌هاست و البته یک منبع عالی برای آموزش هم است که زندگی‌مون رو پربارتر می‌کنه. اشتباهات به ما یاد میده چیزهای جدیدی رو امتحان کنیم تا افق دید خودمون رو گسترش بدیم.

مثلا شاید دلتون بخواد آشپزی یاد بگیرید. توی شروع کار، به خودتون بگید: “من توی آشپزی تازه‌کارم و احتمالا اشتباه می‌کنم. این اصلا اشکالی نداره. چون همه این‌ها بخشی از روال یادگیری هستند“.

من خودم سال‌ها پیش وقتی که اولین بار می‌خواستم برای خودم و دو تا از دوست‌هام برنج درست کنم، دلمو زدم به دریا و چنان سریع و برقی رفتم برنج رو شستم و قابلمه آب رو گذاشتم روی اجاق که همه مطمئن شدن قراره یک ناهار خوشمزه و عالی بخورن. واقعیت اینکه من فقط تا همون قسمت شستن برنج و آب پرکردن قابلمه و گذاشتنش روی اجاق رو بلد بودم🙂، بقیه رو دیگه همین جوری دلی انجام دادم. ولی با همه این تفاسیر باز هم چنان برنجی درست کردم که… البته دیگه برنج نبود، آش بود، واقیعتش نیتم برنج بود ولی خب آش هم برای شروع خوبه😊. دوست‌هام که گفتن نیتت درست نبود وگرنه غذات حتما برنج می‌شد😎. اما حالا که به اون روز فکر می‌کنم می‌بینم همون اقدام اولیه و تجربه باعث شد تا آشپزی رو جدی‌تر دنبال کنم و درست و اصولی یاد بگیرم🎯.

این هم بگم ترس از شروع کردن طبیعی است و برای همین گاهی اوقات، ترس از اشتباه کردن، کمال‌گرایی و سختگیری‌ زیاد می‌تونه مانع شما برای امتحان کردن چیزهای جدید یا تکمیل یکسری پروژه‌ها بشه، چون شما اون‌قدر از اینکه یه کاری رو خوب و درست انجام ندید می‌ترسید که باعث میشه اصلا نتونید خودتون رو وادار به شروع و عمل کنید. نذارید این اتفاق براتون بیفته. پیشنهاد من به شما اینِ که قدم اول رو بردارید، مطمئن باشید هر قدمی که بر می‌دارید به خاطر اینکه توی اون کار هر روز حرفه‌ای‌تر می‌شید اعتماد به نفستون میره بالاتر و مسیر هم هی براتون هموارتر میشه).

چگونه از تکرار اشتباهات جلوگیری کنیم؟

در ادامه پنج گام برای کمک به شما در یادگیری از اشتباهات و عملی کردن آنچه کشف می‌کنید، آورده شده است.

“اشتباه کردن” با “شکست خوردن” یکی نیست. اشتباه معمولا خودِ اقدام اشتباه است، در حالی که شکست نتیجۀ یک کار اشتباه است. اشتباه کردن یک کار عادی است که همه ما انجام می‌دهیم.

اشتباه کردن ممکن است به دلیل بی‌تجربگی، دقت نداشتن یا دلایل دیگر باشد. شکست خوردن زمانی اتفاق می‌افتد که یک کار اشتباه منجر به نتیجه بدی شود.

موسسه مایند آکادمی نکته: شکست می‌تواند منجر به از دست دادن فرصت‌ها، پول یا حتی آسیب روحی و جسمی شود. مهم است که تفاوت بین “اشتباه کردن” و “شکست خوردن” را بدانید. زیرا از اشتباه می‌توان درس گرفت و آن را اصلاح کرد، در حالی که از یک شکست فقط می‌توان درس گرفت.

1- مسئولیت اشتباه خود را بپذیرید

تا زمانی که اشتباه خود را نپذیرید، نمی‌توانید از آن چیزی یاد بگیرید. بنابراین، نفس عمیقی بکشید و اشتباه خود را بپذیرید و سپس مسئولیت آن را بر عهده بگیرید. به کسانی که لازم هست این اشتباه را بدانند اطلاع دهید، عذرخواهی کنید و به آن‌ها بگویید که به دنبال راه‌حل مناسبی برای برطرف کردن این مسئله هستید.

موسسه مایند آکادمی گفتن “متاسفم” شجاعت می‌خواهد، اما خیلی بهتر از این است که خطای خود را پنهان کنید یا بدتر از آن، دیگران را به خاطر آن سرزنش کنید. در طولانی مدت، مردم شجاعت و صداقت شما را مدت‌ها پس از اینکه اشتباه اصلی را فراموش کردند، به یاد خواهند آورد.

مسئولیت اشتباه خود را بپذیرید | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

پذیرش و اعتراف به اشتباه، نشان قابل اعتماد و قابل احترام بودن شماست.

با این حال، اگر آن‌ها از طریق فرد یا منبع دیگری از این مسئله باخبر شوند، باعث آسیب به شهرت و اعتبار شما شده و ممکن است بعدا فرصت دیگری برای جبران این مسئله پیدا نکنید.

سوالات کاربردی - مایند آکادمی مثال:

“من متأسفم که گزارش را دیر تحویل دادم. می‌دانم که این اشتباه من بود و باید زودتر شروع می‌کردم. من در حال کار روی راه حلی هستم تا اطمینان حاصل کنم که این اتفاق دوباره تکرار نشود.”

موسسه مایند آکادمی اعتراف به اشتباهتان آسان نیست، اما این کار درست است. با اعتراف به اشتباه خود، نشان می‌دهید که قابل اعتماد و قابل احترام هستید.

(من شخصی رو می‌شناسم که این قدر یک اشتباه رو تکرار می‌کنه و بعدش هر دفعه بابت همون اشتباه مشابه عذرخواهی می‌کنه که اگر قرار باشه اسمش رو عوض کنم می‌تونم اسمش رو بگذارم “ببخشید دیگه تکرار نمی‌شه”!😎 دلم میخواد به این شخص بگم: عذرخواهی واقعی؛ تنها تغییرِ در رفتار است. چون عذرخواهی بدون تغییر رفتار چیزی بیش از یک دروغ فریبکارانه نیست. اگر کسی به خاطر همون کار اشتباه بارها و بارها عذرخواهی کنه، احتمالا واقعا متاسف نیست).

با 4 تکنیک ساده همیشه شاد باش: امروز این‌ها را امتحان کن

عذرخواهی واقعی به این معناست که شما:

  1. می‌پذیرید که کاری که انجام داده‌اید اشتباه و آزاردهنده بوده است.
  2. پشیمانی خود را ابراز می‌کنید.
  3. تمایل خودتان را برای بهبود و حل آن اشتباه را در آینده نشان می‌دهید.

سوالات کاربردی - مایند آکادمی مثال:

(می‌خوام یه مثال ساده براتون بزنم که اگه متأهلید خیلی این روش به کارتون میاد و اگر هم مجردید دلتون ازدواج بخواد🥰. سینگلا Come on بابا، I’m kidding [مجردها، بی‌خیال بابا، دارم شوخی می‌کنم.😉] اما مثال:

شوهر: «واقعا متاسفم، امروز خریدهایی که قرار بود انجام بدم رو یادم رفت. می‌دونم که تو خیلی دلت می‌خواست امشب یه شام خوشمزه درست کنی.»

زن: «یه کم ناراحت شدم، ولی می‌فهمم. تو خیلی سرت شلوغه و گاهی اوقات یه چیزایی رو یادت می‌ره انجام بدی. من می‌خوام پیتزا سفارش بدم.»

شوهر: «نه، لطفا این کارو نکن. من از اینکه نتونستم وظیفه‌ام رو انجام بدم خیلی ناراحتم. بذار الان برم فروشگاه و خریدهایی که نیاز داریم رو انجام بدم و بیارم خونه تا دو تایی یه غذای خوشمزه درست کنیم.»

زن: «خیلی لطف داری عزیزم💕، ولی نیازی نیست. من چیز دیگه‌ای می‌خورم.»

شوهر: «نه عشقم❤️، من حتما می‌خوام برم. من اشتباه کردم و می‌خوام جبرانش کنم.»

شوهر می‌ره فروشگاه و خریدهای شام رو انجام میده و میاره خونه. زن از اینکه شوهرش قصد داره مسئولیت اشتباهش رو بپذیره خیلی خوشحاله. اون خیلی تشکر می‌کنه از شوهرش که حاضره برای جبران خطاش تلاش کنه. این کار کوچیک، رابطۀ اون‌ها رو زیباتر می‌کنه و نشون می‌ده که مرد به احساسات خانومش اهمیت می‌ده.

توی این مثال، شوهر به اشتباه خودش که فراموش کردن خریدها بود، اعتراف می‌کنه. او سپس مسئولیت اشتباه خودش رو بر عهده می‌گیره و به همسرش قول می‌ده که اون خطا رو جبران کنه. این کار، مرد رو به یک همسر قابل اعتماد و مسئولیت‌پذیر تبدیل می‌کنه. زن هم از اقدام شوهرش قدردانی می‌کنه و می‌بینه که همسرش به احساسات او اهمیت می‌ده. این کار به تقویت رابطه‌شون کمک می‌کنه).👩‍❤️‍👨

عذرخواهی واقعی فقط از طریق اقدامات شما نشان داده می‌شود. بنابراین، مهم است که از اشتباهات خود درس بگیرید و به قول خود عمل کنید تا نشان دهید که واقعا متاسفید و می‌خواهید تغییر کنید.

2- اشتباه خودتان را بازنگری کنید

نگاه شما به اشتباهتان تعیین می‌کند که چگونه به آن‌ اشتباه واکنش نشان می‌دهید و چه کاری بعدا انجام می‌دهید.

تا زمانی که هرگونه شوک و ناراحتی اولیه در مورد اشتباهتان وجود داشته باشد، احتمالا فقط به جنبه منفی آن اشتباه خود توجه می‌کنید. اما، اگر بتوانید اشتباهتان را به یک فرصت برای یادگیری تبدیل کنید، بیشتر از هر چیزی خودتان از آن سود می‌برید و رشد می‌کنید.

بنابراین وقتی اشتباهی می‌کنید، سعی کنید به جای اینکه آن را به عنوان یک شکست ببینید و خودتان را سرزنش کنید، آن را به عنوان فرصتی برای یادگیری ببینید. به این فکر کنید که چه کاری می‌توانید انجام دهید تا از تکرار آن اشتباه در آینده جلوگیری کنید.

سوالات کاربردی - مایند آکادمی مثال:

“اشتباه کردم که گزارش را بدون بررسی دقیق ارسال کردم. درسی که از این اشتباه می‌گیرم این است که همیشه گزارش را قبل از ارسال بررسی کنم. برای جلوگیری از تکرار این اشتباه، یک چک لیست تهیه می‌کنم تا مطمئن شوم که تمام مراحل فرآیند را کامل و درست دنبال کرده‌ام”.

با بازنگری اشتباهات خود به عنوان فرصت‌های یادگیری، می‌توانید به جای اینکه در گذشته گیر کنید، بر آینده تمرکز کنید. به جای اینکه خودتان را سرزنش کنید، به این فکر کنید که چگونه می‌توانید از این موقعیت بهره‌مند شوید و دانش و انعطاف‌پذیری خود را افزایش دهید.

اشتباه خودتان را بازنگری کنید | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

اشتباهات فرصتی برای یادگیری و سکوی پرتاب و موفقیت شما در آینده هستند.

موسسه مایند آکادمی نکته: ذهنیت شما نقش مهمی در چگونگی نگاه شما به اشتباهات و مهم‌تر از همه در نحوه واکنش شما به آن‌ها دارد. اگر ذهنیت “رشد” داشته باشید، به احتمال زیاد اشتباهات را به عنوان فرصتی برای پیشرفت می‌بینید و نه چیزی که محکوم به تکرار آن هستید زیرا در غیر این صورت ذهنیت شما بر این باور است که نمی‌توانید تغییر کنید و وضعیت موجود را بهبود ببخشید.

با خواندن مقالۀ “جملات تاکیدی مثبت جذب ثروت و عشق” و مقالۀ”گلچین تصاویر جملات انگیزشی کوتاه” ذهنیت رشد را در خودتان تقویت کنید. (این دو تا مقاله همیشه به‌روزرسانی میشن، پس توی گوشی یا سیستم‌تون ذخیره‌اش کنین و هر روز چند تا جمله از اون‌ها رو بخونین).😊

موسسه مایند آکادمی توجه: “فرصت یادگیری” با “بهانه‌ برای تکرار رفتار سهل‌انگارانه” یکی نیست! در عوض، اعتراف به اشتباهات خود و نشان دادن اینکه از آن‌ها درس گرفته‌اید، می‌تواند به دیگران کمک کند تا درک کنند که اشتباه کردن اشکالی ندارد. البته تا زمانی که هوشمندانه و با حسن نیت عمل کنید و ریسک‌پذیری خود را در چارچوب‌های توافق شده و تعریف شده بین خودتان نگه دارید. این رویکرد را الگوسازی کنید تا فرد یا افراد دیگر را به ریسک‌پذیری مسئولانه و خلاقیت بیشتر تشویق کنید.

سوالات کاربردی - مایند آکادمی مثال:

  • اگر شما یک مدیر هستید، می‌توانید با به اشتراک گذاشتن اشتباهات خود با تیم‌تان و نحوه یادگیری از آن‌ها، یک الگوی ذهنی رشد ایجاد کنید.
  • اگر از همکارتان اشتباهی سر زده است، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا از اشتباه خود درس بگیرند و در آینده از تکرار آن جلوگیری کنند.
  • اگر فرزندتان اشتباهی کرده است، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا اشتباه خود را بپذیرد، از آن درس بگیرد و به جلو حرکت کند.

با کمک به دیگران در توسعه ذهنیت رشد، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا انعطاف‌پذیرتر شوند، در طول زمان رشد کنند و به پتانسیل کامل خود دست پیدا کنند.

3. اشتباه خود را تجزیه و تحلیل کنید

در مرحله بعد، برای اینکه از اشتباهات خود درس بگیرید، مهم است که آن‌ها را صادقانه و واقع‌بینانه تجزیه و تحلیل کنید. به عنوان مثال از خودتان بپرسید:

  • داشتم چه کاری انجام می‌دادم؟
  • چه چیزی اشتباه پیش رفت؟
  • چه زمانی اشتباه رخ داد؟
  • چرا اشتباه رخ داد؟

می توانید برای شناسایی علل اشتباهات خود از ابزارهای مختلفی استفاده کنید. به عنوان مثال، می‌توانید با پرسیدن مکرر “چرا؟” به ریشه علت برسید.

اشتباه خود را تجزیه و تحلیل کنید | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

با تجزیه‌ و‌ تحلیل اشتباه، کارایی و عملکردتان را در آینده بهبود دهید.

موسسه مایند آکادمی تجزیه و تحلیل اشتباهاتتان به شما کمک می‌کند تا علت اصلی اشتباه خود را شناسایی کنید و اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار آن‌ها را انجام دهید.

سوالات کاربردی - مایند آکادمی مثال:

در حال کار روی یک پروژه بودم و اشتباه کردم که یک فایل مهم را ذخیره نکردم. در نتیجه، وقتی کامپیوترم خراب شد، تمام کاری که کردم را از دست دادم.

برای اینکه از این اشتباه درس بگیرم، از خودم سوالات زیر را پرسیدم و پاسخ‌ سوالات منم به شرح زیر بود:

  • داشتم چه کاری انجام می‌دادم؟ روی یک پروژه کار می‌کردم.
  • چه چیزی را اشتباه انجام دادم؟ فراموش کردم فایل مهم را ذخیره کنم.
  • چرا اشتباه انجام دادم؟ چون عجله داشتم و داشتم به چیز دیگری فکر می‌کردم.
  • چه کاری می‌توانم انجام دهم تا از تکرار آن اشتباه جلوگیری کنم؟ هر 15 دقیقه یکبار فایل را ذخیره می‌کنم و در پایان هر روز یک نسخه پشتیبان از فایل پروژه تهیه می‌کنم.

من مطمئنم که شما می‌دانید مغز انسان پیچیده‌ترین و قدرتمندترین دستگاه محاسباتی موجود در جهان است. اما آیا ما واقعا از تمام توان محاسباتی این سیستم پیشرفته استفاده می‌کنیم؟ بنابراین اگر شما هم می‌خواهید:
جواب درست است - مایند آکادمی قدرت پردازش مغزتان را به طرز چشمگیری افزایش دهید.
جواب درست است - مایند آکادمی خواب عمیق‌تر و آرام‌تری را تجربه کنید.
جواب درست است - مایند آکادمی سطح انرژیتان را به میزان دلخواهتان افزایش دهید.
جواب درست است - مایند آکادمی استرس و نگرانی را به راحتی کنار بگذارید.
جواب درست است - مایند آکادمی به سرعت اطلاعات و مهارت‌های جدید را یاد بگیرید.
جواب درست است - مایند آکادمی به راحتی به حالت‌ عمیق و آرامش‌بخش مدیتیشن دست پیدا کنید.
همین حالا می‌توانید پکیج ویژه قدرت مغز نابغه با جدیدترین ابزارها و تازه‌ترین به‌روزرسانی را با 760,000 تومان تخفیف و فقط با قیمت 1,490,000 تومان تهیه کرده و از مزایای عالی آن بهره‌مند شوید. برای تهیه و دانلود آنی این پکیج، می‌توانید از همین جا اقدام کنید:

هدف گذاری اسمارت چیست؟ آموزش 0 تا 120 هدف گذاری SMART

پکیج ویژه قدرت مغز نابغه با جدیدترین ابزارها [تازه‌ترین به‌روزرسانی]

قیمت اصلی 2,250,000 تومان بود.قیمت فعلی 1,490,000 تومان است.

با تجزیه و تحلیل اشتباه خود و انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار آن، می‌توانم از این تجربه درس بگیرم و در آینده کارآمدتر و مؤثرتر عمل کنم.

4- درس‌هایی که آموخته‌اید را به کار ببرید

خطر مهم در این مرحله این است که فشارهای کاری شما را مجبور به بازگشت به کارهای روزمره و رفتارهای عادی کند. درس‌هایی که در مرحله 3 یاد گرفتید ممکن است به عنوان اقدامات خوب اما محقق نشده باقی بمانند. به عبارت دیگر، آموختن دروس یک چیز است، اما به کار بستن آن‌ها چیز دیگری است!

به احتمال زیاد، عمل کردن بر اساس آنچه آموخته‌اید، نیازمند نظم و انگیزه برای تغییر عادات یا تغییر روش کار تیم شما خواهد بود. انجام این کار به شما کمک می‌کند تا از خرابکاری در آینده جلوگیری کنید و به شما اجازه می‌دهد از پاداش‌ها و مزایای اجرای شیوه‌های کاری بهتر بهره‌مند شوید.

در این مرحله، شما باید مهارت‌ها، دانش، منابع یا ابزارهایی که شما را از تکرار اشتباه باز می‌دارند، شناسایی کنید.

با این حال، این کار را با دقت انجام دهید، زیرا “راه‌حل‌های سریع” احتمالا منجر به اشتباهات بیشتر می‌شود. هر اقدامی که برای اجرای یادگیری خود انجام می‌دهید باید پایدار و چیزی باشد که بتوانید به آن متعهد شوید.

اگر اشتباه شما جزئی یا شخصی بود، اهداف شخصی و برنامه‌های عملی زمینه لازم برای اجرای درس‌هایی که آموخته‌اید را فراهم می‌کند. آن‌ها می‌توانند به شما یک جدول زمانی برای کار و فهرستی از وظایفی که باید تکمیل کنید، ارائه دهند.

برای یادگیری از اشتباهات خود، باید ابتدا بفهمید که کجا اشتباه کرده‌اید. سپس، می‌توانید ابزارها و روش‌هایی را برای جلوگیری از تکرار همان اشتباه در آینده پیدا کنید.

تنها اشتباه واقعی، اشتباهی است که از آن درس نمی‌گیریم. هنری فورد | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

با درس گرفتن از اشتباهات به بهبود خودتان و جلوگیری از تکرار آن اشتباه در آینده کمک کنید.

به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که اشتباهی به دلیل فراموشکاری شما رخ داده است، یادداشت‌برداری یا توجه بیشتر به جزئیات می‌تواند به شما کمک کند.

اگر متوجه شدید که اشتباه شما به دلیل سوء تفاهم بین فرهنگی بوده است، می‌توانید سعی کنید مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنید.

اگر اشتباه شما بیشتر سازمانی بوده تا شخصی، ممکن است لازم باشد تغییراتی در سیستم‌ها یا فرآیندهای خود ایجاد کنید. به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که کارکنان شما اشتباهات زیادی مرتکب می‌شوند، ممکن است لازم باشد دستورالعمل‌های واضح‌تر و آموزش‌های بهتری ارائه دهید.

درس‌هایی که آموخته‌اید را به کار ببرید | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

عمل کردن به درس‌هایی که از اشتباهات گرفتید، کلید پیشرفت شماست.

مهم است که به یاد داشته باشید که یادگیری از اشتباهاتتان یکی از بهترین راه‌ها برای پیشرفت است. همه مرتکب اشتباه می‌شوند، اما مهم این است که از آن‌ها درس بگیریم و آن اشتباهات را تکرار نکنیم.

عدم یادگیری از اشتباهات یک نقص است و ارائه بازخورد واضح و مشخص یکی از راه‌های مقابله با این نقص است.

اگر متوجه شدید که محصول جدید شما به اندازه کافی متمایز نیست، ممکن است نیاز داشته باشید کل استراتژی خودتان را بازبینی کنید.

نکته مهم - موسسه مایند آکادمی نکته 1: برای یادگیری از اشتباهات خود و جلوگیری از تکرار آن‌ها، باید آماده باشید که تغییراتی در نحوه کار خود ایجاد کنید. اگر این تغییرات بر دیگران تأثیر می‌گذارد، مهم است که آن‌ها را در جریان قرار دهید و با آن‌ها همکاری کنید تا همه چیز به خوبی پیش برود. مدل مدیریت تغییر ADKAR می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

مدل مدیریت تغییر ADKAR

آگاهی (Awareness): آیا افراد از نیاز به تغییر آگاه هستند؟
میل (Desire): آیا افراد مایل به تغییر هستند؟
دانش (Knowledge): آیا افراد دانش و مهارت‌های لازم برای تغییر را دارند؟
توانایی (Ability): آیا افراد از نظر فیزیکی و روحی قادر به تغییر هستند؟
تقویت (Reinforcement): آیا افراد پس از تغییر حمایت و پاداش کافی دریافت می‌کنند؟

نکته مهم - موسسه مایند آکادمی نکته 2: اگر نمی‌دانید کدام روش یا ابزار برای جلوگیری از اشتباهات بیشتر مؤثر است، از همکاران یا مدیر خود کمک بخواهید. آن‌ها ممکن است ایده‌هایی داشته باشند که به شما کمک کند. مهم است که فضایی را ایجاد کنید که در آن افراد احساس راحتی کنند تا اشتباهات خود را بپذیرند و از آن‌ها درس بگیرند. این کار به همه کمک می‌کند تا یاد بگیرند و پیشرفت کنند.

درگیر کردن دیگران در تصمیم‌گیری و تغییرات، باعث می‌شود آن‌ها احساس کنند که بخشی از این تغییرات هستند و به این ترتیب، بیشتر احتمال دارد که از آن تصمیمات و تغییرات حمایت کنند. به خصوص زمانی که اشتباهات در سطح تیمی یا سازمانی رخ می‌دهند، این موضوع مهم‌تر است. بنابراین، فضایی را ایجاد کنید که افراد در بیان ایده‌های خود احساس راحتی کنند.

5- پیشرفت خود را بررسی کنید

ممکن است لازم باشد چندین راه را برای عملی کردن یادگیری خود امتحان کنید تا راهی را پیدا کنید که با موفقیت از تکرار اشتباهات گذشته شما جلوگیری کند. چرخه PDCA (برنامه‌ریزی-انجام-بررسی-اقدام) ابزاری عالی برای شناسایی مؤثرترین راه‌حل‌ها است.

از اینجا، با بررسی تعداد و ماهیت اشتباهاتی که همچنان رخ می‌دهند (یا نمی‌دهند!)، کارآمدی روشی را که انتخاب کرده‌اید، زیر نظر بگیرید. از کسی بخواهید که شما را مسئول بداند، این کار به شما کمک می‌کند تا به مسیر جدید خود متعهد بمانید. این فرد می‌تواند یک دوست، همکار، یا مربی باشد.

پیشرفت خود را بررسی کنید | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

با بررسی پیشرفت، ببنید اقدامات شما برای جلوگیری از تکرار اشتباه موثر بوده است یا خیر.

نتیجه‌گیری و نکات کلیدی

نکته مهم - موسسه مایند آکادمی اشتباه کردن یک امر انسانی است و ما نباید خودمان را برای اشتباهاتی که مرتکب می‌شویم مجازات کنیم. آن‌ها می‌توانند فرصت‌های خوبی برای یادگیری و رشد در سطح فردی و سازمانی باشند. ما فقط باید از آن‌ اشتباهات درس بگیریم و این یادگیری را در عمل به کار ببندیم.

وقتی که شما یا یکی از اعضای تیمتان اشتباه می‌کند:

جواب درست است - مایند آکادمی مسئولیت اشتباهتان را بپذیرید. بازی “مقصر دانستن دیگران” را انجام ندهید. این رفتار در دراز مدت مضر است و پتانسیل یادگیری را از دست خواهید داد.

جواب درست است - مایند آکادمی اشتباه خود را به عنوان فرصتی برای یادگیری و پیشرفت در نظر بگیرید.

جواب درست است - مایند آکادمی برای درک و یادگیری از اشتباه خود، آنچه را که اشتباه پیش رفت، بررسی کنید.

جواب درست است - مایند آکادمی مهارت‌ها، دانش، منابع یا ابزارهایی را که از تکرار اشتباه جلوگیری می‌‌کند، شناسایی کنید.

جواب درست است - مایند آکادمی پیشرفت خود را بررسی کنید.

از انتخاب‌های جسورانه نترس و اشتباه کن. همه این‌ها به شکل‌گیری شخصیت تو کمک می‌کنند. آنجلینا جولی | چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه | مایند آکادمی

انتخاب‌ بزرگ و اشتباه تبدیل به تجربه‌ شده و از تو فردی قوی‌تر، باهوش‌تر و کامل‌تر می‌سازد.

در پایان از همۀ شما دوستان خوبم سپاسگزارم که تا انتهای این مقاله مفید همراه من بودید. می‌خواهم بدانم نظر شما در مورد شکست‌ها و اشتباهات چیست؟ من دوست دارم نظرات و سوالات ارزشمند شما را در قسمت دیدگاه‌ها بخوانم. نظرات شما باعث دلگرمی ماست.😊 اگر این مقاله را هم دوست داشتید، لطفا آن را با یکی از دوستان خود به اشتراک بگذارید.💚

تیم تحریریه و تولید محتوا - مایند آکادمی

در کانال تلگرام مایند آکادمی و همچنین در صفحه اینستاگرام ما حتما عضو باشید! ما در صفحات تلگرام و اینستاگرام مطالب متفاوت‌تری داریم که در سایت نیست!

میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد آرا: 969

از اینکه این مطلب برای شما مفید نبود، عذرخواهی می‌کنیم.

بیایید با هم این مطلب را بهتر کنیم.

چه پیشنهادی برای بهتر شدن این مطلب دارید؟

2 نظر در “چطور از اشتباهاتم درس بگیرم؟ 5 گام برای درس‌ گرفتن از اشتباه

  1. علی گفت:

    سلام وقتتون بخیر

    من 2سوال دارم شما میتونید کمکم کنید؟؟؟؟

    1-چطور میتونم ضمیر ناخودآگاه خودمو پاکسازی کنم ،از اول برنامه ریزی کنم ؟؟؟؟

    2-چطور میتونم خودمو بشناسم ؟؟؟

    1. سلام، وقت بخیر، سپاس از شما. دوست خوبم این کار نیاز به صبر و حوصله و صرف وقت زیادی دارد. در ابتدا یک توضیح ساده در مورد “ضمیر ناخودآگاه” و “خودشناسی” برای شما می‌نویسم.

      تعریف ضمیر ناخودآگاه و خودشناسی

      ضمیر ناخودآگاه بخش بزرگی از ذهن ما است که مسئولیت کنترل بسیاری از اعمال و واکنش‌های ما، از جمله باورها، ارزش‌ها، عادات و رفتارها رو دارد. ضمیر ناخودآگاه در طول زندگی ما شکل می‌گیرد و پیوسته تحت تأثیر تجربیات، محیط و آموزش‌های ما قرار می‌گیرد.

      خودشناسی فرآیندی است که در آن فرد به شناخت خود، نقاط قوت و ضعف، اشتباهات، ارزش‌ها، اهداف و آرزوهایش می‌پردازد.

      پاکسازی و برنامه‌ریزی مجدد ضمیر ناخودآگاه و خودشناسی می‌تواند به ما کمک کند تا باورها و الگوهای رفتاری منفی رو که مانع از رسیدن ما به اهدافمان می‌شوند، تغییر دهیم تا زندگی شادتر، سالم‌تر و موفق‌تری داشته باشیم.

      اما در ادامه چند نکته رو برای شما می‌نویسم که امیدوارم در این مسیر راه‌گشای شما باشد. برای پاکسازی ضمیر ناخودآگاه، می‌توانید از تکنیک‌های مختلفی استفاده کنید، از جمله:

      مدیتیشن با نفس عمیق: با تمرین مدیتیشن، ذهن خود رو از افکار منفی پاکسازی کنید.

      نوشتن افکار منفی: افکار منفی خودتون رو روی کاغذ بنویسید تا از ذهنتان خارج شوند.

      افزایش ارتباط با افراد مثبت: با افرادی که انرژی مثبت دارند، بیشتر مکالمه کنید و همچنین سعی کنید از افرادی که دائم غر می‌زنند یا منفی هستند دوری کنید یا ارتباطتون رو با اون‌ها کم کنید.

      سفر کردن: سفر به مکان‌هایی که افکار منفی رو تخلیه کند، حتی سفرهای کوتاه یک روزه یا چند ساعته در اطراف شهرتون، کمک زیادی به شما می‌کند.

      بخشیدن دیگران: افرادی که شما رو آزرده‌خاطر کرده‌اند ببخشید، این کار به شما کمک می‌کند تا بخشی از ضمیر ناخودآگاه خودتون رو پاکسازی کنید.

      جملات تاکیدی مثبت، تجسم خلاق و قانون جذب: تکرار جملات تاکیدی یک تکنیک ذهنی است که در آن فرد جملات مثبتی رو در مورد خودش و زندگی خودش تکرار می‌کند. تجسم خلاق نیز یک تکنیک ذهنی است که در آن فرد افکار و تصاویر مثبتی رو در ذهن خود ایجاد می‌کند. قانون جذب یک باور است بر این اساس که افکار و احساسات ما به واقعیت ما تبدیل می‌شوند. این تکنیک‌ها نیز می‌توانند به شما کمک کنند تا باورها و رفتارهای مثبت رو در ضمیر ناخودآگاه خود ایجاد کنید.

      برای شناخت خودتان نیز می‌توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

      •• خودشناسی درونی

      خودشناسی درونی به معنای تأمل و تفکر در مورد خود است. در ادامه به برخی از فعالیت‌های خودشناسی درونی که می‌توانند مفید باشند، اشاره می‌کنم:

      مدیتیشن: یک تمرین ذهنی است که به شما کمک می‌کند تا توجه خود رو بر لحظه حال متمرکز کنید. مراقبه می‌تواند به شما کمک کند تا افکار و احساسات خود رو بهتر بشناسید و از قضاوت خود دست بردارید.

      تمرکز و توجه به احساسات و واکنش‌های خود: زمانی که با اتفاق یا موقعیتی روبرو می‌شوید، توجه کنید که چگونه عکس‌العمل نشان می‌دهید.

      پرسشنامه‌های خودشناسی: ابزارهایی هستند که می‌توانند به شما کمک کند تا در مورد خودتون اطلاعات بیشتری کسب کنید. این پرسشنامه‌ها می‌توانند در مورد شخصیت، ارزش‌ها، اهداف و آرزوها به شما اطلاعات مفیدی بدهند که البته بهتر است این کار توسط یک روان‌درمانگر انجام شود.

      •• خودشناسی بیرونی

      خودشناسی بیرونی به معنای دریافت بازخورد از دیگران است. در ادامه به برخی از فعالیت‌های خودشناسی بیرونی که می‌توانند مفید باشند، اشاره می‌کنم:

      گفتگو با دوستان و خانواده: صحبت کردن با دوستان و خانواده می‌تواند به شما کمک کند تا در مورد خودتون دیدگاه‌های جدیدی کسب کنید.

      شرکت در گروه‌های خودیاری: این گروه‌ها می‌توانند مکان‌های مناسبی برای گفتگو و دریافت بازخورد از دیگران باشند.

      مشاوره: می‌تواند به شما کمک کند تا درک بهتری از خودتون و چالش‌های زندگی‌تان داشته باشید.

      دوست خوبم خودشناسی یک فرآیند مستمر است. هر چه بیشتر به خودشناسی بپردازید، بیشتر خود را می‌شناسید و بهتر می‌توانید زندگی خود را مدیریت کنید.

      در ادامه چند نکته برای خودشناسی رو برای شما می‌نویسم:

      ذهن باز و پذیرا: برای شناخت خود باید با ذهنی باز و پذیرا به دنیا نگاه کنید و از قضاوت خود دست بردارید. به افکار و احساسات خود، حتی اگر منفی باشند، توجه کنید. از تجربیات جدید نترسید و از بازخورد دیگران استقبال کنید. یعنی اینکه از هر چیزی که می‌تواند به شما کمک کند تا خودتان رو بهتر بشناسید، استقبال کنید. به عنوان مثال:

      • اگر احساس ناراحتی یا خشم می‌کنید، سعی نکنید اون رو سرکوب کنید. در عوض به اون توجه کنید و سعی کنید علتش رو بفهمید.

      • اگر کسی به شما بازخوردی می‌دهد، حتی اگر اون بازخورد منفی باشد، از اون استقبال کنید. این بازخورد می‌تواند به شما کمک کند تا در مورد خودتون بیشتر بدانید.

      • اگر فرصتی برای تجربۀ چیزی جدید دارید، از اون استقبال کنید. حتی اگر مطمئن نیستید که از اون لذت خواهید برد، باز هم امتحان کنید.

      با تمرین، می‌توانید ذهن باز و پذیرا داشتن رو در خودتون پرورش دهید. این کار می‌تواند به شما کمک کند تا خودتون رو بهتر بشناسید و زندگی بهتری داشته باشید.

      صبر: خودشناسی یک فرآیند زمان‌بَر است، بنابراین صبور باشید و انتظار نداشته باشید که به سرعت به همه چیز پی ببرید.

      استفاده از منابع مختلف: از منابع مختلف برای خودشناسی استفاده کنید، از جمله روش‌های خودشناسی درونی و بیرونی.

      •• خودشناسی می‌تواند به شما کمک کند تا:

      • خودتون رو بهتر بشناسید.
      • نقاط قوت و ضعف خود رو شناسایی کنید.
      • ارزش‌های خود رو بیابید.
      اهداف و آرزوهاتون رو تعیین کنید.
      • تصمیمات بهینه‌ و موثرتری بگیرید.
      • ارتباطات بهتری برقرار کنید.
      • از زندگی خود لذت بیشتری ببرید.

      در پایان دوست خوبم توصیه می‌کنم بخش‌هایی که به اون لینک دادم رو با دقت و حوصله مطالعه و به اون‌ها عمل کنید.

      پیروز و پاینده باشید 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *